sobota, 13 sierpnia 2011

KREM Z DYNI Z GRZNKAMI

Składniki:
 1 łyżka oliwy z oliwek
 1 cebulka - obrana i pokrojona w kosteczkę
 około 3/4 litrowego słoika dyni - obranej i pokrojonej w kostkę
 gorący bulion lub woda 
 sól
 laska wanilii- przepołowiona, należy wyłuskać z niej ziarenka (opcjonalnie- dodają słodkiego posmaku) 
 świeżo zmielony czarny pieprz
jako dodatek: grzanki skropione oliwą z oliwek


Sposób przygotowania:
W garnku (najlepiej z grubym dnem) zeszklij cebulkę na oliwie z oliwek, mieszając od czasu do czasu, staraj się jej nie zrumienić*! Dodaj dynię, doprawić solą i smażyć przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.Wlej do garnka gorący bulion lub wodę w takiej ilości, aby przykryć nią dynię. Zagotuj zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem aż dynia będzie całkowicie miękka (ok 15 minut).W połowie gotowania dodaj wyłuskane ziarenka wanilii i pustą laskę wanilii. Po ugotowaniu usuń pustą laskę wanilii, a zupę zmiksuj na puree. Dopraw według uznania solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Podawaj z grzankami.

*Cebulka zeszkli się idealnie i nie zrumieni, jeśli wrzuci się ją na rozgrzewający się tłuszcz i posypie szczyptą soli, wtedy puści sok a my unikniemy cebulkowych skwarek :)



poniedziałek, 8 sierpnia 2011

HERBATA MIĘTOWA Z LIMONKĄ

Idealna na upalne dni... orzeźwiająca, najsmaczniejsza prosto z lodówki!

Gałązki świeżej mięty prosto z ogródka zalałam wrzątkiem, dodałam 2 plasterki i trochę soku z limonki.

GRILLOWANE SZPARAGI Z SEREM GORGONZOLA

Obierz pęczek świeżych szparagów (kupując szparagi spójrz, czy ich podstawa nie jest popękana, jeśli jest jednolita, i nie wyschnięta, znaczy, że szparagi sa dobre i istnieje małe prawdopodobieństwo, że będą łykowate)
Na patelni (ja użyłam patelni grillowej) rozpuść 2-3 łyżki masła

Wrzuć szparagi na patelnię podsmaż dokładnie ze wszystkich stron, kiedy szparagi się zrumienią dodaj trochę wody (ok pół szklanki) żeby się poddusiły z 10 pod przykryciem! Pod koniec dorzuć na duszące się szparagi kawałki sera Gorgonzola (ilość wg uznania), pozwól by lekko się rozpuścił.

Smaczego! :)

SAŁATKA Z BALSAMICZNYM VINEGRETEM


Do sałatek można dodawać wszystkie kombinacje warzyw jakie tylko zapragniecie :)

Sałata. Ja użyłam gotowej mieszanki sałat (moje sałaty w ogrodzie zakwitły pod moją nieobecność i zrobiły się ohydnie gorzkie :/ )
Pomidory (kilka pysznych dojrzało już w moim ogródku)
Papryka czerwona
Oliwki 
Ser feta (kilka kosteczek)
Kapary
Szczypiorek
Pietruszka 

Te wszyskie skladniki polewam własnoręcznie zrobionym sosem balsamicznym:
Składniki zdradził mi kelner w restauracji Altes Zollhaus
( http://www.zollhauszons.de/fotogalerie.html )
jednak cały czas dopracowuję proporcje, więc nie potrafię ich jeszcze podać... ale zawsze można dodawać czegoś do smaku!

Balsamiczny Vinegret:
- ocet balsamiczny
- musztarda
-miód
-sól
-pieprz
-papryka słodka w proszku
- oliwa z oliwek