sobota, 26 listopada 2011

PIERŚ Z INDYKA Z KURKAMI W SOSIE ŚMIETANOWO LAZUROWYM

Składniki:
- ok 500g piersi z indyka
- 50 g sera Lazur
- 150 g kurek (lub więcej, wedle uznania)
- 1 średnia czerwona cebula 
- jedna cebulka dymka
   (opcjonalnie- taki dodatek na pewno urozmaici danie kolorystycznie)
- ząbek czosnku
- kilka gałązek z natki pietruszki
- 3-4 łyżki śmietany (najlepiej do zup i sosów czyli 18%,
   ja użyłam naturalnej niepasteryzowanej)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: rozmaryn, jałowiec- kilka kulek, pieprz, sól, papryka ostra, czosnek niedźwiedzi

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka kroimy na kawałki, polewamy 1 łyżką oliwy z oliwek, posypujemy przyprawami wymienionymi w przepisie (jałowiec i rozmaryn rozgniatamy przed dodaniem) całość mieszamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania kolejnych składników.

Kurki wrzucamy do naczynia z zimna wodą aby odszedł z nich piach i brud.
W tym czasie na większej patelni
roztapiamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy z oliwek, szklimy na niej cebulkę, dymkę i czosnek - posypując cebulę solą unikniemy przypalenia!
Następnie dorzucamy kurki (większe okazy można pokroić na pół wzdłuż)
i dodajemy drugą łyżkę masła i posiekaną natkę pietruszki.
Po ok 5 minutach dorzucamy na patelnię mięso i smażymy. Pod koniec dodajemy pokruszony ser lazur, gdy ten się rozpuści zalewamy 3-4 łyżkami śmietany, chwilę mieszamy i wyłączamy gaz pozostawiając danie aby się "przegryzło" smakiem.