Składniki:
- garść świeżo zerwanych jeżyn
- łyżka cukru
- mleko (250ml)
- laska wanilii (potrzeba w sumie 1/4 laski, pozostałą część warto zachować i np. aromatyzować nią cukier)
Sposób przygotowania:
Jeżyny miksujemy w blenderze, otrzymaną masę zasypujemy cukrem, by wydostać z owocu więcej soku i słodyczy (oczywiście można dodać mniej cukru- wedle osobistych preferencji).
laskę wanilii przekrawamy na pół (wzdłuż) i wydłubujemy nasionka
(ja używam nasionek z 1/4 laski, w zupełności tyle wystarczy!) zalewam mlekiem, mieksuję całość jeszcze raz.
Do picia podaję schłodzone.
jednym z moich ulubionych połączeń jest właśnie wanilia i jeżyny ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Szana
www.gastronomygo.blogspot.com
eh... tęsknię za letnimi owocami...
OdpowiedzUsuńKoktaj wygląda bardzo smakowicie !!!