składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- serek smażony "Top Tomyśl"
- 2 plasterki szynki parmeńskiej
- cebulka szalotka
- tarty parmezan
-sól, cukier, łyżeczka masła
sposób przygotowania:
Odetnij główki szparagów, łodyżki obierz i ugotuj w wodzie z dodatkiem soli, cukru i masła. pod koniec gotowania dorzuć główki.(Ja użyłam do potrawy tylko główki, ponieważ planuję zrobić zupę-krem ;-) ) Ugotuj jajko na miękko (czyli 5-5,5min wrzucając je do wrzącej wody) Na talerzyk połóż ser smażony, możesz go nieco stopić w piekarniku, palnikiem, albo kładąc talerz nad gotujące się szparagi (sposób domowy ;-) )
Obok serka ułóż plasterki szynki parmeńskiej, poukładaj szparagi, z jajka wybierz delikatnie żółtko (nie przejmuj się, jeśli się rozpadnie ;-) )
posyp wszystko kilkoma krążkami cebulki szalotki oraz serem tartym parmezanem. (Można dodać także inną neutralną zieleninę, np. groszek, rzodkiewki, kiełki, itp)
Smacznego.
Co za zestaw!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie.
to musi być pyszne !
OdpowiedzUsuń