poniedziałek, 14 maja 2012

WĄTRÓBKA DROBIOWA Z RABARBEREM, JABŁKIEM I CEBULKĄ


składniki:
- 1-2 gałązki rabarberu
- 200 g wątróbki
- 1 jabłko
- pół średniej czerwonej cebulki (lub jedna mała)
- 1 truskawka
- syrop różany (1 łyżka)
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
- łyzka cukru
- pieprz, sól
- ok 20 ml czerwonego, wytrawnego wina

sposób przygotowania:
na patelni rozgrzej olej. Wątróbkę umyj i wybierz spomiędzy niej żyłki i ewentualne pozostałości woreczka żółciowego (jeśli to przeoczysz, wątróbka będzie miała bardzo gorzki smak) Wrzuć wątróbkę na gorący tłuszcz (polecam "tarczę" z pokrywki, ponieważ wątróbka charakterystycznie "strzela"). Po ok 2-3 minutach przerzuć wątróbkę na drugą stronę, tak, by zrumieniła się z każdej strony.
Pokrój cebulkę i jabłko i 1 rabarber na jakie chcesz kawałki (ja lubię duże, wyraziste), wrzuć po paru minutach do smażącej się wątróbki. Podduś pod przykryciem na wolnym ogniu, podlej pod koniec winem dla zaostrzenia smaku.
Drugą gałązkę rabarberu potnij na paski 6cm długości (nie trzeba obierać) podduś w 2 łyżkach wody, po 5 minutach posyp cukrem i zalej syropem różanym. Podaj na koniec jako element smakowy ozdobny, podobnie jak pokrojoną na plasterki truskawkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz