piątek, 30 marca 2012

KOKTAJL JEŻYNOWY Z NUTĄ WANILIOWĄ

Składniki:

- garść świeżo zerwanych jeżyn
- łyżka cukru
- mleko (250ml)
- laska wanilii (potrzeba w sumie 1/4 laski, pozostałą część warto zachować i  np. aromatyzować nią cukier)

Sposób przygotowania:


Jeżyny miksujemy w blenderze, otrzymaną masę zasypujemy cukrem, by wydostać z owocu więcej soku i słodyczy (oczywiście można dodać mniej cukru- wedle osobistych preferencji).
laskę wanilii przekrawamy na pół (wzdłuż) i wydłubujemy nasionka
(ja używam nasionek z 1/4 laski, w zupełności tyle wystarczy!) zalewam mlekiem, mieksuję całość jeszcze raz.

Do picia podaję schłodzone.

2 komentarze:

  1. jednym z moich ulubionych połączeń jest właśnie wanilia i jeżyny ;)
    pozdrawiam!
    Szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. eh... tęsknię za letnimi owocami...
    Koktaj wygląda bardzo smakowicie !!!

    OdpowiedzUsuń