środa, 2 maja 2012

TARTA POROWO - LAZUROWA


składniki:
- 300g mąki
- 180 g masła (lub margaryny) z lodówki!
- 3-4 dorodne pory (z długą białą częścią!)
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- kilka łyżek lodowatej wody
- 100g sera lazur (lub innego niebiesko-pleśniowego)
- 1,5 szklanki śmietany 18%
- 2 jajka
- gałka muszkatołowa, pieprz, sól

Sposób przygotowania:

I. ciasto:
Mąkę wysyp na stolnicę lub do misy, w której zamierzasz wyrabiać ciasto. Wyjęte z lodówki masło posiekaj drobno i mieszaj, aby tłuszcz "wchłonął" mąkę. Gdy masa będzie w miarę jednolita dodaj do niej 2 łyżki lodowatej wody, zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń w folię i odstaw na godzinę do lodówki. (Ciasto na tartę nie wymaga dodawania do niego żółtka, ważne jest jednak, aby czynności przyrządzania ciasta były sprawne i trwały krótko:
im mniej ciasto się zagrzeje w dłoniach tym będzie bardziej kruche).

II. przygotowanie masy:
a) Z porów potrzebne będą białe części, więc odkrawamy nasadę korzenia
i część zieloną (ja czasem dodaję zielone- ma bardziej cebulowy smak, który osobiście lubię). Białe części porów pokrój w talarki, opłucz i odcedź.
Do rondla lub na wysoką patelnię wlej oliwę (3-4 łyżki), wrzuć pory, posól, po paru 1-2 minutach dodaj odrobinę wody i duś pod przykryciem na średnim ogniu, co parę minut mieszając. Pory mają dusić się max 15 minut!
Po ok 10 minutach zdejmij pokrywkę i pozwól by nadmiar wody odparował.
po 15 minutach zdejmij z ognia o odstaw do przestygnięcia.

b) Przygotuj polewę: śmietanę wlej do miski, dodaj jajka, dosyp odrobinę soli (jeśli zamierzasz użyć ser Lazur, to pamiętaj, że jest on jest dość słonym serem, wybierając inne, np Gorgonzolę, możesz posolić intensywniej), zetrzyj szczyptę gałki muszkatołowej, ubij rózgą lub dobrze wymieszaj widelcem.
Pokrusz lub zetrzyj na tarce ser Lazur, wymieszaj z polewą.

III.
Nagrzej piakrnik do 200 stopni C. Wyjmij w tym czasie ciasto z lodówki, wylep formę do tarty. Wyłóż na spód wylepionej ciastem formy pory, pokryj je polewą.
Wstaw tarte do piekarnika, piecz w temp. 200 stopni przez ok. 20 minut.
Po tym czasie zmniejsz temp. do 170 stopni i dopiekaj przez ok 25 minut.
(Jeśli wierch za bardzo sie rumieni, można go przykryć folią aluminiową ub pergaminem).

Tarta smakuje wyśmienicie zarowno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego



1 komentarz: