Bardzo proste i smaczne danie, a może przekąska - zależy od pojemności Waszych żołądków ;)
Camembert i szynka dają ciekawe połączenie, nie potrzeba już niczego innego, no może jakąś lekką sałatkę (rukola?), zdecydowanie zasmakuje osobom lubującym się w smakach "wytrawnych" i słonych.
Składniki:
- ulubiony ser Camembert (ja wybieram naturalny)
- 2 plasterki szynki Szwarcwaldzkiej (lekko lub mocno wędzonej - zależy od Waszych upodobań, ale słony sma szynki mocno wędzonej uwydatni się podczas smażenia)
- kilka kropel oleju
Sposób przygotowania:
Na patelni podgrzewamy olej. Owijamy ser szynką "na krzyż" i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Wystarczy kilka minut, by szynka przyrumieniła się z jednej i (po przełożeniu) z drugiej strony. Ser rozpuści się nieco i... gdy tylko uznamy stopień przyrumienienia za stosowny - zdejmujemy ser z patelni. Polecam jeść na ciepło.
Prawda, że proste i smaczne? :)
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com