piątek, 8 lipca 2011

FRIDGE SALAD

Sałatka jest bardzo wdzięczną potrawą. Każdy chętnie się nią poczęstuje, gdy zaprosimy do siebie gości... a fenomenem tego dania jest to, że można ją zrobić ze wszystkiego...czym aktualnie zainspiruje nas wnętrze lodówki.

W tej wersji: 
sałata lodowa, seler naciowy, papryka czerwona,mix orzechów
i pestki dyni
, oliwki zielone, czosnek i pomidorki koktajlowe,
bazylia, sól, pieprz,
pomidor suszony, winogrono, ser camembert...
a wszystko zalane własnoręcznie robionym sosem winegret na bazie limonki.

Orzechy i pestki dyni uprażyć na gorącej suchej patelni (będą wydzielać niesamowity aromat, ale uważajcie, żeby ich nie przypalić!
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, czosnek pokroić na plasterki,
dodać kilka listków świeżej bazylii, posypać solą i podsmażyć
na oliwie z oliwek przez kilka minut.

Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać prażone orzechy i pestki oraz podsmażone pomidory, na 10-15 min przed podaniem zalać sosem winegret
- ot cały sekret!


Składniki na limonkowy winegret:
- 1 łyżka soku z limonki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli morskiej
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta cukru do smaku (opcjonalnie)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz