poniedziałek, 4 lipca 2011

NALEŚNIKI WANILIOWE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ I PORZECZKAMI

Na ciasto naleśnikowe nie umiem podać proporcji... składniki wrzucam do miski i mieszam aż uzyskaja idealną konsystencję... jaką? Paniom powiedziałabym, że ma to być konsystencja balsamu do ciała... a facetom...? hmm ciasto na naleśniki musi byc tak lejące jak gips budowlany zanim zacznie tężeć! ;)

składniki:
- mąka pszenna
- 1 jajko
- mleko
- woda (wody 2x mniej niż mleka)
- cukier waniliowy lub aromat

Na patelnię nalewam łyżkę oleju kiedy sie rozgrzeje wylewam na nią ciasto- pierwszy naleśnik zawsze traktuję "roboczo" i zjadam go na ciepło, by sprawdzić czy smaczny :) ( a olej wylewam, bo już nie potrzebny)
Jeśli  nad kuchenka unosi się delikatny zapach wanilii, znaczy, że się UDAŁO! :)
Resztę naleśników smażę na suchej patelni -ciasto o dobrej konsystencji rozlewa się samo podczas poruszania patelnią, przewracam naleśnik kiedy ciasto z wierzchu nie jest już surowe i przypomina powierzchnię księżyca, wtedy na pewno się nie złamie... i można nawet go przerzucać nad patelnią ;)

polewa czekoladowa:
- łyżka margaryny
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- odrobina wody (by masa sie nie przypaliła)
Składniki w w/w kolejności mieszamy w garnuszku na wolnym ogniu aż do uzyskania jednolitej konsystencji (gdy masa ma za mało wody może się przypalić podczas podgrzewania lub później szybko zastygnąć)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz