sobota, 4 lutego 2012

PIERŚ Z KACZKI Z POMARAŃCZAMI

Składniki:

- 2 piersi z kaczki (po ok 200-250g)
- olej lub sklarowane masło
- sok z połówki cytryny
- 1 pomarańcza
- 25 ml koniaku (ewentualnie whisky)
- pieprz
- sól
- kilka kulek jałowca
- mała gałązka świeżego rozmarynu
- łyżeczka dżemu pomarańczowego (lub marmolady)
- 2 łyżeczki żurawiny

 Sposób przygotowania:

Kaczkę umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

W tym czasie sparz wrzątkiem pomarańczę, ususz i bardzo ostrym nożem cienko obierz skórkę, włóż ją do rondla, zalej wrzątkiem i gotuj przez 10 minut.
Wyjmij skórki, ostudź, osusz (nie wylewaj powstałego soku z rondelka), pokrój na cieniutkie paseczki i zalej koniakiem/whisky.

Ponacinaj skórkę kaczki nożem tak, aby było widać mięso, najlepiej by przecięcia sie krzyżowały ( może powstać coś takiego - # ;))

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej olej lub sklarowane masło, ułóż piersi skórką do dołu i smaż przez 4 minuty na średnim ogniu, aż skórka będzie złota. Następnie przełóż piersi na drugą stronę i smaż przez 1 minutę.
Następnie ułóż piersi skórką do góry w naczyniu żaroodpornym lub blaszce, dodaj gałązkę rozmarynu i rozgniecione jagody jałowca,  wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Kaczkę piecz przez 15 minut (jeśli lubisz średnio wysmażone mięso) lub 18 minut (jeśli wolisz dobrze wysmażone mięso).

Wyłącz piekarnik i pozwól by mięso przestygło. Wyjmij mięso z naczynia
i pokrój na plasterki. Pomarańczę, która wcześniej została obrana ze skórki przekrój najpierw na pół, a później na plasterki.
Ułóż w naczyniu żaroodpornym mięso i pomarańczę na przemian, dodaj skórkę pomarańczową z koniaku i wlej ten syrop, który został po gotowaniu skórek, udekoruj dżemem pomarańczowym i żurawiną.
Piecz przez 15-20 minut w niższej temperaturze (ok 150 stopni) polewając
co jakiś czas mięso sokiem i tłuszczem z kaczki.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. co zrobic z reszta koniaku ?

    a dobra, chyba mam pomysl... :}

    OdpowiedzUsuń