Czekolada. Gorzka. Najlepsza!
Ser... pleśniowy! Rozpływający się w ustach marmurek...
Jak tu nie połączyć tych dwóch smaków?!
Oglądając kiedyś program w chemii kuchennej dowiedziałam się, że te dwa produkty pasują do siebie ze względu na podobny chemicznie proces fermentacji:
Tak oto powstał... suflet czekoladowy z serem pleśniowym:
Jak widać na załączonym obrazku wcale nie potrzeba specjalnych kokilek! Doskonale sprawdzają się ceramiczne/ porcelanowe naczynia. W końcu ceramikę wypala się w wysokiej temperaturze, musi więc być odporna na "jedyne" 200 stopni :)
Składniki (na 4 suflety):
- 200g gorzkiej czekolady
- pół kostki (tj. 100g) masła (+ troszkę do wysmarowania kokilek)
- 5 jajek (żółtko i białko oddzielnie)
- cukier (4 czubate łyżki)
- ser pleśniowy np. Lazur
- szczypta soli
- mąka do wysypania kokilek/filiżanek
Sposób przygotowania:
Gorzką czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozwalamy nieco ostygnąć masie czekoladowej, ponieważ będziemy łączyć ją z jajkami, więc nie może być zbyt gorąca!
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli do sztywnej piany, żółtka z 4 łyżkami cukru ucieramy na gładką masę (jak kogel-mogel).
Roztarte żółtka i czekoladę mieszamy ze sobą dokładnie, dodajemy pianę z białek i kilkoma ruchami przekładamy masę z białkami - UWAGA! Nie mieszajcie zbyt intensywnie, bo suflet nie wyrośnie,
i nie będzie taki puszysty!
i nie będzie taki puszysty!
Kokilki trzeba wysmarować masłem, wysypać mąką (nadmiar mąki usunąć) Ten zabieg pozwoli naszemu sufletowi elegancko piąć się w górę.
Wlewamy masę do kokilek, do środka, jako nadzienie dajemy odrobinę sera Lazur - kawałki wielkości łyżeczki.
Piekarnik nagrzewamy do 200oC i pieczemy przez 10 minut.
O dopasowaniu produkcyjnym nie wiedziałam, ale smakowym już tak ;p
OdpowiedzUsuńNiezwykłe połączenie, na pewno świetny smak.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł:)
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł ;-)
OdpowiedzUsuńJestem bardzo zdziwiona gdyż takiego połączenia nigdy nawet nie słyszałam. Zastanawiam się jaki to może mieć w ogóle smak. Bardzo lubię wykorzystanie czekolady do przepisów od https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ i przede wszystkim właśnie korzystam z takich rozwiązań.
OdpowiedzUsuń